Nazwa łacińska: Rubus idaeus L. (malina); Rubus L. (jeżyna).
Występowanie: Rosną pospolicie w zaroślach, lasach oraz miejscach po wycięciu lasu, czyli zrębach. Występują również odmiany hodowlane.
Wykorzystanie: W kuchni - zarówno na surowo,
jak i w przetworach, takich jak konfitury, soki, dżemy, mleczne koktajle. Roślina lecznicza - owoce maliny stosowane są m. in. jako środek wzmacniający ogólną odporność. Wykazują również działanie napotne
i przeciwgorączkowe. Owoce jeżyny natomiast wpływają korzystnie na układ pokarmowy i mają właściwości uspokajające.
jak i w przetworach, takich jak konfitury, soki, dżemy, mleczne koktajle. Roślina lecznicza - owoce maliny stosowane są m. in. jako środek wzmacniający ogólną odporność. Wykazują również działanie napotne
i przeciwgorączkowe. Owoce jeżyny natomiast wpływają korzystnie na układ pokarmowy i mają właściwości uspokajające.
Obraz Heidelbergerin z Pixabay
Bibliografia:
1. Eva Dreyer, Wofgang Dreyer: Drzewa i krzewy. Szybkie
i proste rozpoznawanie gatunków;
2. Tomasz Hryniewiecki: Krzewy leśne. Edukacja i zabawa;
3. Renata Krzyściak-Kosińska, Marek Kosiński: Rośliny Polski. Ilustrowana encyklopedia od A do Z.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz