poniedziałek, 17 sierpnia 2020

Biblioteczny zielnik - malina i jeżyna


Nazwa łacińska: Rubus idaeus L. (malina); Rubus L. (jeżyna).
Występowanie: Rosną pospolicie w zaroślach, lasach oraz miejscach po wycięciu lasu, czyli zrębach. Występują również odmiany hodowlane. 
Wykorzystanie: W kuchni - zarówno na surowo, 
jak i w przetworach, takich jak konfitury, soki, dżemy, mleczne koktajle. Roślina lecznicza - owoce maliny stosowane są m. in. jako środek wzmacniający ogólną odporność. Wykazują również działanie napotne 
i przeciwgorączkowe. Owoce jeżyny natomiast wpływają korzystnie na układ pokarmowy i mają właściwości uspokajające. 


Bibliografia:

1. Eva Dreyer, Wofgang Dreyer: Drzewa i krzewy. Szybkie 
i proste rozpoznawanie gatunków;
2. Tomasz Hryniewiecki: Krzewy leśne. Edukacja i zabawa;
3. Renata Krzyściak-Kosińska, Marek Kosiński: Rośliny Polski. Ilustrowana encyklopedia od A do Z.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz