Nazwa łacińska: Taraxacum officinale
Występowanie: na terenie całego kraju, bardzo często na łąkach i trawnikach oraz przy drodze.
Wykorzystanie: w lecznictwie - zwiększa ilość wytwarzanej żółci oraz kwasu żołądkowego, ułatwia trawienie, działa odwadniająco i moczopędnie. Zewnętrznie stosuje się go na problemy skórne - kurzajki, wrzody, wykwity. Mniszek lekarski jest rośliną jadalną, jednak w Polsce rzadko używa jej się
w tym celu.
Wykorzystuje się go również jako paszę dla zwierząt hodowlanych. Z mniszka powstaje miód mniszkowy.
Uwaga: sok mleczny zawiera substancje, które są trujące
i mogą podrażniać skórę.
Ciekawostki: korzeń mniszka po upieczeniu i zmieleniu może zastąpić kawę, a ponadto nie zawiera kofeiny.
Chcesz dowiedzieć się więcej? Polecamy następujące tytuły:
1. Wolfgang Hensel: Dzikie kwiaty. Szybkie i łatwe rozpoznanie gatunków;
2. Wolfgang Hensel: Zioła. Rozpoznać, podziwiać, chronić;
3. Robert Hofrichter: Kwiaty. Rozpoznać, podziwiać, chronić;
4. Barbara Kuźnicka, Maria Dziak: Zioła i ich stosowanie. Historia i współczesność;
5. Anne McIntyre: Apteczka babuni. W pospolitych dolegliwościach;
6. Jan Muszyński: Ziołolecznictwo i leki roślinne (fitoterapia);
7. Andrea Rausch, Brigitte Lotz: Zioła. Leksykon;
8. Andrzej Urbisz, Alina Urbisz: Rośliny zielne i krzewinki Polski - rośliny pospolite, częste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz