Nazwa łacińska: Rosa canina L.
Występowanie: w Polsce jest rośliną pospolitą. Rośne na skrajach lasu, w zaroślach, chętnie sadzi się ją w ogrodach.
Wykorzystanie: działa wzmacniająco na organizm. Owoce zawierają dużo witaminy C. Można z nich zrobić herbatki oraz wiele przetworów, wśród których są dżemy, syropy, soki, konfitury, a także wina i nalewki. W ogrodnictwie jest stosowana jako podkładka dla bardziej szlachetnych odmian róż.
Można jej używać również w celach dekoracyjnych.
1. Robert Hofrichter: Kwiaty. Rozpoznać, podziwiać, chronić;
2. Jacek Kowalski: Receptury z klasztornej piwniczki;
3. Renata Krzyściak-Kosińska, Marek Kosiński: Rośliny Polski. Ilustrowana encyklopedia od A do Z;
4. Krzysztof Rostański, Krzysztof Marek Rostański: Drzewa
i krzewy;
5. Margot Spohn, Roland Spohn: Jaki to kwiat?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz